Jakie sojowe produkty zazwyczaj lądują w Twojej kuchni?
W Japonii soja jest bardzo powszechna.
Istnieje duże prawdopodobieństwo, że w każdym japońskim posiłku będzie jakiś element na bazie soi.
Oto kilka przykładów produktów sojowych.








W światowym rankingu spożycia soi Japonia plasuje się na drugim miejscu, tuż za Chinami.
Jeśli spojrzymy na ranking wielkości konsumpcji w stolicach państw,
Japonia zajmuje pierwsze miejsce na świecie.
Kiedy i jak zaczęła się japońska konsumpcja soi?
Z powodu zakazu spożywania mięsa, wprowadzonego przez cesarza Tenmu i tym podobnych przepisów opartych na buddyjskim zakazie zabijania,
w VII wieku żywność sojowa zyskiwała coraz większą popularność.
Już wtedy była znana jako świetny substytut mięsa ze względu na swoją sporą zawartość białka.
W tym czasie soję zaczęto również wykorzystywać do przyrządzania hisio (przypominające chińskie jiang) lub misho (pierwotna postać miso).
Produkcja i import soi
Japonia zaspokaja swoje własne zapotrzebowanie na soję w 7%.
Większość soi spożywanej w Japonii jest importowana z Ameryki, Chin i Brazylii.
Właściwości soi
„Żywność na bazie soi to jedna z najlepszych rzeczy, jakie można jeść na świecie” – mówi Jaclyn London, certyfikowany dietetyk. Soja jest źródłem roślinnego białka, witamin i minerałów niezbędnych do zmniejszenia ryzyka chorób przewlekłych i błonnika.
W Japonii spożywa się nie tylko typowe dla tego regionu miso czy tofu, ale także nowości w świecie kulinarnym, jak sojowy substytut mięsa czy jogurty sojowe.
Japończycy znają soję od podszewki. Potrafią tworzyć nowe, wyjątkowe, zdrowe i smaczne produkty sojowe. Jeśli chcesz wypróbować niektóre z nich, zapraszamy do naszego sklepu na Allegro: https://allegro.pl/uzytkownik/AsagaoPL?bmatch=cl-dict20120-m-ctx-uni-1-4-1203
Źródła:
https://www.soyinfocenter.com/pdf/173/Japa.pdf
