Soja w Japonii

Biznes

Jakie sojowe produkty zazwyczaj lądują w Twojej kuchni?
W Japonii soja jest bardzo powszechna.
Istnieje duże prawdopodobieństwo, że w każdym japońskim posiłku będzie jakiś element na bazie soi. 

Oto kilka przykładów produktów sojowych.

Miso

 

Natto

 

Tofu liofilizowane

 

Mleko sojowe

 

Hijiki

 

Batony Soyjoy

 

Tofu

 

Sojowe mięso

W światowym rankingu spożycia soi Japonia plasuje się na drugim miejscu, tuż za Chinami.
Jeśli spojrzymy na ranking wielkości konsumpcji w stolicach państw,
Japonia zajmuje pierwsze miejsce na świecie.

Kiedy i jak zaczęła się japońska konsumpcja soi?

Z powodu zakazu spożywania mięsa, wprowadzonego przez cesarza Tenmu i tym podobnych przepisów opartych na buddyjskim zakazie zabijania,
w VII wieku żywność sojowa zyskiwała coraz większą popularność.
Już wtedy była znana jako świetny substytut mięsa ze względu na swoją sporą zawartość białka.
W tym czasie soję zaczęto również wykorzystywać do przyrządzania hisio (przypominające chińskie jiang) lub misho (pierwotna postać miso).

Produkcja i import soi

Japonia zaspokaja swoje własne zapotrzebowanie na soję w 7%.
Większość soi spożywanej w Japonii jest importowana z Ameryki, Chin i Brazylii.

Właściwości soi

„Żywność na bazie soi to jedna z najlepszych rzeczy, jakie można jeść na świecie” – mówi Jaclyn London, certyfikowany dietetyk. Soja jest źródłem roślinnego białka, witamin i minerałów niezbędnych do zmniejszenia ryzyka chorób przewlekłych i błonnika.

W Japonii spożywa się nie tylko typowe dla tego regionu miso czy tofu, ale także nowości w świecie kulinarnym, jak sojowy substytut mięsa czy jogurty sojowe.

Japończycy znają soję od podszewki. Potrafią tworzyć nowe, wyjątkowe, zdrowe i smaczne produkty sojowe. Jeśli chcesz wypróbować niektóre z nich, zapraszamy do naszego sklepu na Allegro: https://allegro.pl/uzytkownik/AsagaoPL?bmatch=cl-dict20120-m-ctx-uni-1-4-1203

Źródła:

大豆のまめ知識:農林水産省

https://www.soyinfocenter.com/pdf/173/Japa.pdf

Soy Can Supercharge Your Diet Instantly, According to Registered Dietitians
How to make the healthy soy choice. Here's what you need to know to reap its benefits and not its pitfalls.

https://www.soya.be/soy-yogurt.phpPowiązane artykuły

タイトルとURLをコピーしました