Soja w Japonii

  • LINEで送る

Jakie sojowe produkty zazwyczaj lądują w Twojej kuchni?
W Japonii soja jest bardzo powszechna.
Istnieje duże prawdopodobieństwo, że w każdym japońskim posiłku będzie jakiś element na bazie soi. 

Oto kilka przykładów produktów sojowych.

Miso

 

Natto

 

Tofu liofilizowane

 

Mleko sojowe

 

Hijiki

 

Batony Soyjoy

 

Tofu

 

Sojowe mięso

W światowym rankingu spożycia soi Japonia plasuje się na drugim miejscu, tuż za Chinami.
Jeśli spojrzymy na ranking wielkości konsumpcji w stolicach państw,
Japonia zajmuje pierwsze miejsce na świecie.

Kiedy i jak zaczęła się japońska konsumpcja soi?

Z powodu zakazu spożywania mięsa, wprowadzonego przez cesarza Tenmu i tym podobnych przepisów opartych na buddyjskim zakazie zabijania,
w VII wieku żywność sojowa zyskiwała coraz większą popularność.
Już wtedy była znana jako świetny substytut mięsa ze względu na swoją sporą zawartość białka.
W tym czasie soję zaczęto również wykorzystywać do przyrządzania hisio (przypominające chińskie jiang) lub misho (pierwotna postać miso).

Produkcja i import soi

Japonia zaspokaja swoje własne zapotrzebowanie na soję w 7%.
Większość soi spożywanej w Japonii jest importowana z Ameryki, Chin i Brazylii.

Właściwości soi

„Żywność na bazie soi to jedna z najlepszych rzeczy, jakie można jeść na świecie” – mówi Jaclyn London, certyfikowany dietetyk. Soja jest źródłem roślinnego białka, witamin i minerałów niezbędnych do zmniejszenia ryzyka chorób przewlekłych i błonnika.

W Japonii spożywa się nie tylko typowe dla tego regionu miso czy tofu, ale także nowości w świecie kulinarnym, jak sojowy substytut mięsa czy jogurty sojowe.

Japończycy znają soję od podszewki. Potrafią tworzyć nowe, wyjątkowe, zdrowe i smaczne produkty sojowe. Jeśli chcesz wypróbować niektóre z nich, zapraszamy do naszego sklepu na Allegro: https://allegro.pl/uzytkownik/AsagaoPL?bmatch=cl-dict20120-m-ctx-uni-1-4-1203

Źródła:

https://www.maff.go.jp/j/seisan/ryutu/daizu/d_tisiki/index.html#Q18

https://www.soyinfocenter.com/pdf/173/Japa.pdf

https://www.goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/a20707020/is-soy-good-or-bad-for-you/

https://www.soya.be/soy-yogurt.php

Powiązane artykuły

  • LINEで送る

Subskrypcja

Tutaj możesz zapisać się na listę odbiorców naszego newslettera ASAGAO News.
Dostarczamy najświeższe wiadomości z Polski i Japonii. Aby się zapisać, kliknij w przycisk.


Subskrypcja